Ceza Hukukunda Basit Yargılama (CMK 251) Nedir?
5271 S.lı Ceza Muhakemesi Kanunu MADDE 251
(Mülga: 2/7/2012-6352/105 md.) (Başlığı ile Birlikte Yeniden Düzenleme:17/10/2019-7188/24 md.)
(1) Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasını ve/veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilebilir.
(2) Basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verildiği takdirde mahkemece
iddianame; sanık, mağdur ve şikâyetçiye tebliğ edilerek, beyan ve savunmalarını on beş gün içinde yazılı olarak bildirmeleri istenir. Tebligatta duruşma yapılmaksızın hüküm verilebileceği hususu da belirtilir. Ayrıca, toplanması gereken belgeler, ilgili kurum ve kuruluşlardan talep edilir.
(3) Beyan ve savunma için verilen süre dolduktan sonra mahkemece duruşma yapılmaksızın ve Cumhuriyet savcısının görüşü alınmaksızın, Türk Ceza Kanununun 61 inci maddesi dikkate alınmak suretiyle, 223 üncü maddede belirtilen kararlardan birine hükmedilebilir. Mahkûmiyet kararı verildiği takdirde sonuç ceza dörtte bir oranında indirilir.
(4) Mahkemece, koşulları bulunması hâlinde; kısa süreli hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilebilir veya hapis cezası ertelenebilir ya da uygulanmasına sanık tarafından yazılı olarak karşı çıkılmaması kaydıyla hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir.
(5) Hükümde itiraz usulü ile itirazın sonuçları belirtilir.
(6) Mahkemece gerekli görülmesi hâlinde bu madde uyarınca hüküm verilinceye kadar her aşamada duruşma açmak suretiyle genel hükümler uyarınca yargılamaya devam edilebilir.
(7) Basit yargılama usulü, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır ve dilsizlik hâlleri ile soruşturma veya kovuşturma yapılması izne ya da talebe bağlı olan suçlar hakkında uygulanmaz.
(8) Basit yargılama usulü, bu kapsama giren bir suçun, kapsama girmeyen başka bir suçla birlikte işlenmiş olması hâlinde uygulanmaz
Basit Yargılama Usulünün Avantajı ve Dezavantajı Nedir?
Uygulanması belirli şartlar altında yargılamayı yapan mahkemenin takdirindedir. Bu usule göre yapılan yargılama sonucunda sanık hakkında verilen cezada ¼ indirim yapılır. Sanık gerçekten cezai müeyyideyi hak ettiğini düşünüyorsa ve somut olayın şartlarına göre ceza alama olasılığı çok yüksek ise indirimli cezanın avantajlarından faydalanabilir. Ancak Uygulamada şüpheden sanık yararlanır halleri ve masumiyet oranı çok yüksek sanıklar açısından ise çok büyük fayda sağlayan bir kurum olmadığını bilakis etkin savunma hakkına vurulan bir balta olarak gördüğümüzü de belirtmek isteriz. Bu yönüyle de büyük bir savunma hakkı kısıtlanması ve dezavantaj olarak yorumlanabilir. Mutlak surette ceza hukuk çalışan avukatınıza danışarak net karar vererek hareket etmenizi şiddetle salık veriyoruz.
Basit Yargılama Usulünde İtiraz Yolları Nelerdir?
Mahkemece basit yargılama usulüne göre yürütülen yargılama sonucu verilen hükme karşı itiraz kanun yolu açıktır. İtiraz üzerine mahkemece duruşma açılarak genel hükümlere göre yargılamaya devam edilir. Duruşmadan önce itirazdan vazgeçilmesi mümkündür. İtiraz sanık tarafından yapılırsa daha önce yapılmış ceza indirimi korunmaz ancak; sanık dışındaki taraflardan birinin itirazı söz konusuysa yapılan bu indirim verilecek yeni kararda da korunur. (CMK 252. maddesi bu hususu detaylıca izah etmiştir.)
Verilen hükme itiraz edilmesi halinde ise mahkemece duruşma açılır ve genel hükümlere göre yargılamaya devam edilir. Taraflar duruşmaya gelmese dahi duruşma yapılır. Duruşmadan önce itirazdan vazgeçilmesi halinde ise duruşma yapılmaz ve hükme itiraz edilmemiş sayılır. (CMK m. 252/2)
Mahkeme CMK m. 252/2 uyarınca hüküm verirken, m.251 uyarınca basit yargılama usulüne göre verdiği hükümle bağlı değildir. İtirazın sanık dışındaki kişiler tarafından yapılması halinde CMK m. 252/3 uyarınca yapılan indirim korunur.
İtiraz üzerine verilen hükmün sanık lehine olması hâlinde, bu hususların itiraz etmemiş olan diğer sanıklara da uygulanma olanağı varsa bu sanıklar da itiraz etmiş gibi verilen kararlardan yararlanır. (CMK m. 252/4)
İtiraz üzerine verilen karara karşı genel hükümlere göre kanun yoluna başvurulabilir. (CMK m. 252/5)
Basit Yargılama Usulünde Avukat ve Savunma Dilekçesi
Bu hususta yazılacak husus çok detaylı ve somut olayınıza göre tamamen farklılık arz edecek mahiyettedir. Basit yargılama usulüne göre kesin bir dilekçe formatı veya ceza hukuku açısından kesinlik gereken bir dilekçe yoktur. Bu hususa dair somut olayın detaylarına göre ceza hukuku ve ceza davalarında tecrübe sahibi avukatınızla görüşmenizi ve hukuki destek almanızı telafisi imkansız hak kayıplarının önüne geçmek için ısrarla tavsiye ediyoruz.
İzmir Asliye Ceza Mahkemelerinde, Manisa Asliye Ceza Mahkemelerinde, Muğla Asliye Ceza Mahkemelerinde ve Aydın Asliye Ceza Mahkemelerinde görülecek bu tip davaları İzmir merkezli avukatlık ofisimize danışarak da çözüm üretebilirsiniz.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Hafta içi: 09:00 – 19:00
Gizlilik
Gizlilik, bir avukatın ve hukuk büromuzun en önemli etik ilkelerinden biridir; 1136 sayılı Kanunda tanımlanan gizlilik ve ifşa etmeme ilkesini çok dikkatli ve hassas bir şekilde uygular. Ancak büromuz, müvekkillerinin bilgi, belge ve bilgilerini gizlilik ve bilgi sorumluluğu sınırları içinde gizli tutar ve hiçbir şekilde ve hiçbir koşulda üçüncü kişi ve kurumlarla paylaşmaz. Bu bağlamda, ofisimiz vaka materyallerinin gizliliğini korumaya yönelik yazılı bir politika benimsemiştir.
Leave A Comment