Awesome Image
07Eyl

Ceza Hukukunda Zamanaşımı Kanunda Nerededir?

Dava ve ceza zamanaşımı TCK 66 ve 68. maddede düzenlenmiştir. Zamanaşımı, yasada yazılı sürelerin geçmesiyle Devletin cezalandırma hakkını düşüren, kamu davası açılmamışsa açılmasına, açılmışsa takibine, mahkumiyet hükmü verilmişse cezanın infazına engel olan bir haldir (YCGK. 12.11.2002-3-252/388).

Dava zamanaşımı TCK 66. maddede düzenlenmiştir. Dava zamanaşımı; suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılmamış ya da dava açılmasına rağmen kanuni süre içinde sonuçlandırılmamışsa, devletin cezalandırma hakkından vazgeçmesi ve ceza davasının düşmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku müessesidir.

Ceza zamanaşımı ise TCK 68. maddede düzenlenmiştir. Bu madde kapsamında ceza zamanaşımı; mahkumiyet hükmünün kesinleşmesinden itibaren belli bir sürenin geçmesiyle hükmün infaz edilmesinden vazgeçilmesidir. Ceza zamanaşımında hükmedilen cezanın infaz edilmesinden vazgeçilir.

Öncelikle bu iki farkı iyi bilerek kanuni müeyyideleri ve yazıları okumak gerekir.

Ceza Davası Zamanaşımı Nasıl Gerçekleşir?

Dava zamanaşımının gerçekleşmesi için öncelik olarak suçun ve süresinin kanun tarafından belirtilmesi gerekir. Her suç için belirlenen zamanaşımı miktarı bulunmaktadır. Dava zamanaşımı da bu kanun doğrultusunda belirlenir. Ancak bunun istisnası genel zamanaşımına tabi suçlardır.

Suç işlendikten sonra sekiz veya on yıl gibi bir süre zarfında karar alınmamışsa veya dava açılmamışsa suçlunun cezası ve davası düşebilir. Şüpheliler bu suçtan ceza almaz veya mahkeme görmez. Yahut soruşturma tahkikatı bu sebeple düşebilir.

Dava zamanaşımı süreleri belirli sebepler doğrultusunda durabilir. Bunlar genel olarak şu şekildedir;

  • Kaçak Kararı (Soruşturma Dosyasına bakan Savcılık)
  • İzin Şartları
  • Adli Merciiden Alınan Bekletici Meseleler
  • Karar Şartları (Adli Mercii)

Yukarıdaki dört şarttan birinin var olması; zamanaşımı süresinin durmasına sebeptir. Eğer bu şartlar gerçekleştiyse, şartlar son bulana kadar zamanaşımı süresi durdurulur.

Ceza Zamanaşımı Süresi Nasıl Tespit Edilir?

Ceza zamanaşımının belirlenmesi için birçok noktaya dikkat edilir. Bu noktada suçun işlendiği, ilk davanın görüldüğü ve cezanın verildiği tarihler baz alınır. Ceza zamanaşımında suçun işlendiği değil cezanın verildiği tarih tespit edilerek zamanaşımı belirlenir. Davaların ardından verilen ceza hükmünün tarihinden itibaren süre başlar.

Ceza ve Dava Zamanaşımı Neye Göre Belirlenir?

Ceza ve dava zamanaşımı birçok noktaya göre belirlenmektedir. Ancak genel olarak zamanaşımı süreleri 3 farklı alanda ayrı olarak incelenir. Cezanın kesinleştiği ve suçun işlendiği günden itibaren zamanaşımı başlayabilir. Diğer gruplar ise genel olarak aşağıdaki gibidir;

  • 12 yaşını bitirmiş ancak 15 yaşının altında olan çocuklar,
  • 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşına girmemiş olan çocuklar,
  • 18 yaşını doldurmuş bireyler,

Yukarıdaki 3 farklı grupta dava ve ceza zamanaşımı süresi farklı şekillerde belirlenmektedir. Her grupta belirlenecek olan zamanaşımı süresi değişiklik gösterir. Bu nedenle suçu işleyen veya ceza gören suçlunun yaşı bu sürede fazlasıyla önem taşımaktadır.

Siz de ceza zamanaşımı ve dava zamanaşımı süreleri hakkında bilgi almak, hukuksal destek almak veya davanızın takibi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ceza Davası Zamanaşımı Süreleri Nelerdir?

Dava zamanaşımı süreleri, suça ve cezaya göre değişiklik gösterir. Bu nedenle her suçta ve davada zamanaşımı süreci farklıdır. 18 yaşını bitirmiş bireyler için dava zamanaşımı genel olarak aşağıdaki gibidir;

  • 5 yıldan çok ve 20 yıldan daha az hapis cezası mümkün olan cezalarda zamanaşımı süresi genel olarak 15 yıldır. Bu süre zarfı 22 yıl 6 aya kadar uzayabilir.
  • 5 yıldan az ceza gerektiren suçlarda veya cezalarda dava zamanaşımı süresi genellikle 8 yıldır. Bu süre 12 yıla kadar uzayabilir.
  • 20 yıldan daha fazla cezaya sebebiyet veren suçlarda dava zaman aşımı süresi 20 yıldır. Bu süre olağanüstü durumlarda 30 yıla kadar uzayabilir.
  • Müebbet cezasına çarptırılması gereken suçlarda zamanaşımı süresi 25 yıldır. Bu süre 37 yıl 6 aya kadar artabilir.
  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis gerektiren suçlarda ve davalarda zamanaşımı süresi 30 yıldır. Bu süre genel olarak 45 yıla kadar uzayabilir.

Genel olarak ise;

Ayrıca yaş sınırına bağlı olarak zamanaşımı süreleri de farklılık göstermektedir. Genel olarak konuşursak, 18 yaşın üzerindeki suçluların zaman aşımı süresi daha yüksektir. Ancak 18 yaş altı ve 15 yaş üstü çocuklarda bu süre daha kısadır. 12-15 yaşları arasında bu süre oldukça kısalır. Ayrıca zaman dilimlerinin değişmesine neden olan bir diğer durum da özel durumlardır. Zaman aşımını durdurabilecek haller ve diğer özel durumlar, sürenin uzatılmasına neden olur.

Etiket; İzmir ceza avukatı, İzmir ceza davaları zamanaşımı ve soruşturma dosyaları zamanaşımı, İzmir Ceza davası ve zamanaşımı, İzmir Ceza Zamanaşımı ve İnfaz Hukuku Avukat

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 19:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 532 282 25 23

Gizlilik

Gizlilik, bir avukatın ve hukuk büromuzun en önemli etik ilkelerinden biridir; 1136 sayılı Kanunda tanımlanan gizlilik ve ifşa etmeme ilkesini çok dikkatli ve hassas bir şekilde uygular. Ancak büromuz, müvekkillerinin bilgi, belge ve bilgilerini gizlilik ve bilgi sorumluluğu sınırları içinde gizli tutar ve hiçbir şekilde ve hiçbir koşulda üçüncü kişi ve kurumlarla paylaşmaz. Bu bağlamda, ofisimiz vaka materyallerinin gizliliğini korumaya yönelik yazılı bir politika benimsemiştir.

Leave A Comment